Bijna de helft van de verzekerden zou er profijt van hebben als ze het eigen risico van hun zorgverzekering verhogen.
Dat stellen onderzoekers van het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
In Nederland heeft iedereen een verplicht eigen risico van 360 euro. Mensen kunnen dat verhogen en krijgen daarvoor korting op hun zorgpremie. Slechts 11 procent van de verzekerden heeft het eigen risico verhoogd.
Agis-bestand
Mensen die hun eigen risico vrijwillig verhogen met 500 euro, krijgen gemiddeld 240 euro premiekorting. Als hun zorgkosten die onder het eigen risico vallen, onder de 600 euro blijven, maken ze ‘winst’. De onderzoekers becijferden dat 48,3 procent van de mensen uit hun database onder die grens bleven.
Ze maakten gebruik van een database van Achmea, met daarin ruim 800.000 mensen uit het Agis-bestand. Dat zijn oud-ziekenfondsverzekerden. ,,Die mensen zijn over het algemeen iets minder gezond en hebben dus ook hogere zorgkosten”, legt onderzoekster Kayleigh van Winssen uit. ,,We kunnen dus zeggen dat 48,3 procent een ondergrens is en dat waarschijnlijk nog meer mensen profijt zouden hebben van het verhogen van hun eigen risico.”
Jonge mannen
Als zorgconsument is het natuurlijk altijd een gok of je veel zorgkosten gaat maken in het komende jaar, maar helemaal koffiedik kijken is het niet. "Er zijn wel groepen die over het algemeen minder zorgkosten maken. Dat zijn jonge mannen en verzekerden met lage zorgkosten in voorgaande jaren'', aldus Van Winssen. "Die hebben het meeste profijt van het ophogen van hun eigen risico. Chronisch zieken doen er dan weer niet verstandig aan.''
Ook moeten consumenten van tevoren goed bedenken of ze het geld wel kunnen ophoesten, mocht het nodig zijn, bijvoorbeeld na een verkeersongeluk.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl